ECEVİT`İN ARDINDAN
< - Geri Dön Eklenen Yorumlar Yorum Ekle 

ECEVİT'İN ARDINDAN

Bülent Ecevit 5 Kasım 2006 tarihinde 81 yaşında vefat etti. Kendisine Tanrı'dan rahmet , milletimize de başsağlığı diliyoruz. Yarım asırlık siyaset hayatının önemli noktalarına işaret ederek biz de Merhum Ecevit'i hem anmış hem de onu yeni nesillere tanıtmış olalım.
Ecevit 1925 yılında İstanbul'da doğdu. Kültürlü ve şehirli bir ailenin çocuğu olarak hayata başladı. Konakta büyüdü. İlkokuldan sonra, 1937 yılında Robet Kolejde lise öğrenimine devam etti. İyi derecede İngilizce öğrendi. Babası Fahri Bey profesördü. Türkiye'de okuma yazma oranının %20 seviyesinde olduğu bir zamanda Bülent Ecevit, Profesör Fahri Bey'in ve Ressam Nazlı Hanım'ın oğlu olarak Robert Koleji bitirdi.Şimdi Boğaziçi Üniversitesinin bulunduğu bina eskiden Robert Kolejdi. 1944 yılında Basın - Yayın Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladı. 1946 yılında staj yapmak ve İngilizcesini geliştirmek için İngiltere'ye gitti. 4 yıl kaldı. 1950 yılında Türkiye'ye döndü. Gazeteciliğe hevesli idi. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Aynı zamanda şiire de meraklı ve yetenekli idi. Bir taraftan lirik şiirler yazar, bir taraftan da şiir çevirileri yapardı. Hintli şair Tagor'un şiirlerini Türkçe'ye bu zamanda çevirdi.
1957 yılında (11. Dönem), 32 yaşında CHP'den Ankara milletvekili seçildi. O yıllarda çoğunluk sistemi uygulandığı için oyların çoğunu alan parti milletvekillerinin tamamını kazanırdı. Mesela 1957 yılında DP İstanbul'daki 39 milletvekiliğinin hepsini kazanmıştı. Bülent Ecevit 1961 yılı seçimlerinde de (12. Dönem) CHP Ankara milletvekili oldu. İnönü Başkanlığında kurulan koalisyon hükümetinde de Çalışma Bakanı oldu. Yurt dışına (Almanya'ya) işçi gönderilmesi onun buluşu ve eseridir. Ecevit 1965 seçimlerinde Zonguldak milletvekili seçildi. 1969 yılında CHP Genel Sekreteri, 1972 yılında da CHP Genel Başkanı oldu. Ekim 1973 Genel seçimlerinde %33 oy ile CHP'yi birinci parti yaptı. 185 milletvekilliği kazanmıştı. Aynı seçimde 48 milletvekilliği kazanan Necmettin Erbakan'ın Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümet 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs çıkarmasına karar vererek tarihi bir görev yapmıştır. Daha sonra Bülent Ecevit istifa etti. Hükümeti kurma görevi Süleyman Demirel'e verilince, AP-MSP-MHP Koalisyon hükümeti kuruldu. Buna halk arasında "1. Milliyetçi Cephe Hükümeti" denildi. 1977 seçimlerinde Ecevit CHP'yi %42 0y ve 213 milletvekilliği ile yine birinci parti yaptı. Fakat hükümeti kurmak için 226 milletvekilliğine ihtiyaç vardı. 3 Bağımsız milletvekili destekleme karı verdiler. Fakat 11 milletvekiline daha ihtiyaç vardı. İşte o zaman Ecevit hayatının hatasını yaptı. Kendisinin de sonraki yıllarda hep utanarak hatırladığı ve halk arasında "Güneş Motel modeli" olarak tanımlanan bir usulle Adalet Partisinden 11 milletvekilini, tabir yerindeyse, satın aldı ve hükümeti kurdu. Bu milletvekillerinin başında Konyalı Oğuz Atalay vardı. Aralık 1978 yılında kurulan bu hükümet Türkiye'nin en başarısız hükümeti olarak tarihe geçmiştir. 22 Ay görev yaptı. Anarşi, terör, yokluk, kıtlık.çok büyük sıkıntılar yaşandı. Biz de o yıllarda meslek hayatımızın başında her ay bir şehire tayin edilerek o dönemi bütün sıkıntıları ile yaşadık. Neyse bunları geçelim. Fakat Kasım 1979 tarihinde 5 şehirde yapılan milletvekilliği ara seçiminde Ecevit'in CHP'si hiç milletvekilliği kazanamayınca Bülent Ecevit demokrasiye çok uygun onurlu bir davranış sergiledi. İstifa ederek yeni bir hükümetin yolunu açtı. Bu istifa, gerçekten demokrasi adına takdir edilecek bir davranıştı. Sonra Süleyman Demirel MHP ve MSP'nin dışarıdan desteği ile azınlık hükümeti kurdu. Fakat bu hükümet ülkeyi 12 Eylül çıkmaz sokağına getirip bıraktı. O da ayrı bir fasıl.
1987 yılında tekrar siyasete, kaldığı yerden devam eden Bülent Ecevit, 1991 seçimlerinde kurduğu Demokratik Sol Parti'den Zonguldak milletvekili seçildi. 1995 yılında ise İstanbul milletvekili olarak parlamentoda bulundu. Nisan 1999 seçimlerinde kendisi İstanbul milletvekili seçilirken partisi de %22 oy ve 136 milletvekilliği kazanarak birinci parti oldu. 129 milletvekili bulunan MHP ile koalisyon hükümeti kurarak örnek bir "Uzlaşmacı Tavır" ortaya koydu. Bu tabloda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin uzlaşmacı tavrını da unutmamak gerekir. Demokrasi adına takdir edilecek bir tavırdı.
Şubat 2001 tarihinde Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı ile aralarındaki tartışmayı televizyon kameraları önünde açıklaması ve arkasından çıkan büyük ekonomik kriz, hâlâ esrarı çözülememiş bir olaydır.
Bülent Ecevit'in yaklaşık 50 yıl devam eden siyasal hayatı (1957-2006), inişlerle ve çıkışlarla doludur. 1978 Güneş Motel olayını saymazsak, prensiplerine bağlı ve ilkeli bir siyasetçi olduğunu söyleyebiliriz. Millî hassasiyetleri yüksektir. Son zamanlarda Fetullah Gülen ve Vahdettin hakkındaki açıklamaları ile biraz popülizme kaymış olsa da Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlıdır. 1999 seçimlerinden sonra Genel Kurul salonuna türbanıyla girerek inkılâpları delmek isteyen bir provakatör bayana karşı ortaya oyduğu kararlı tutum tarihî bir nitelik taşımaktadır.
Günahı ile sevabı ile ebediyete intikal etmiştir. Tekrar rahmetler diliyoruz.

< - Geri Dön

ÖZ GEÇMİŞ
İLETİŞİM
ZİYARETÇİ DEFTERİ
DİĞER BAĞLANTILAR
ANASAYFA
Vefat ve Teşekkür
GERİ DÖN
Ziyaretçiler
Toplam :   1988638
Bugün :   3
Aktif :   3

Örnek Köy


Anasayfa | Makalelerim | Kitaplarım | Güncel | Anketler | Yazılarım | Tartışalım | İletişim | Ziyaretçi Defteri | Öz Geçmiş

Web Tasarım: www.linearyazilim.com